Textilt

Mamamu

Utmaningen och inspirationen i en liten omaka tygbit är underbar. 


Min gammelmormor Emelie, bondmora och tillika tusenkonstnär från Dalbyn utanför Rättvik i Dalarna, kunde av gamla mjölsäckar sy de vackraste sommarklänningar åt min mormor och hennes systrar. Hon satte en ära i att lyckas passa ut ett mönster trots att tyget nog egentligen inte räckte till. Hon bemödade sig att färga mjölsäckarna, gjorde batikmönster i olika färger.


Hon fick skickat till sig avlagda kläder från sina mer bemedlade systrar i Stockholm som hon omvandlade till nya kläder åt sina barn. Min mormor berättade om en liten kappa hon fick en gång med pälskrage av kaninskinn.


Idag kallar vi väl det här fenomenet vintage....

Den här väskan inspirerad av kurbits och tja, kanske mitt yrke som barnmorska - ha lite fantasi - flyttade hem så småningom till en härlig kvinna.

En liten börs av linne, en dragkedja från ett par gamla byxor och en metalldetalj urklippt och stansad från en konservburk.

En sminkväska med motiv inspirerad av kurbits. Jag har själv aldrig lyckats måla kurbits - svårt!

Av ljuvaste silvertråd är mönstren på den här väskan broderade. Ulltyget, rester från ett lite större projekt, ger stadga. 

Broderi på frihand. Lite snett. Linte vint. Men ganska vackert ändå. En påse att ha nåt i.

Den här väskan är sydd av en gammal stickad tröja, fodrad med ett gammalt blustyg. Axelremmen - syns inte - men är en gammal sadeljord.


Metalldetaljen är urklippt och stansad av konservburk.


Inuti väskan finns fack och en dragkedja från ett par gamla byxor.

En väska som hamnade hos en distriktssköterska i Falun. Den fick nog gå på en och annan tillställning. Den här distriktssköterskan hade också en förkärlek för skor - ett intresse vi delade...

Det här är Abigail. Hon är sydd av överblivet linnetyg, en gammal blus, stoppning från en trasig kudde och broderigarn efter farmor.

Ett å annat har vi väl lite till mans - och vart ska jag stoppa det i? Jo, i den här lilla påsen kanske?

Det här är Efraim. Han är sydd av resttyger i sammet efter nåt projekt. Stoppad med gammalt kuddstopp och sitter och tittar på mig när jag målar.

Copyright © All Rights Reserved